Újdiósgyőri Állategészségügyi Központ Állatorvosi Rendelő 3532 Miskolc Győri kapu 115. (46)788-533 (20)43-53-633


Blogok


Babézia

Eljön lassan a hideg idő, s bár úgy gondoljuk, hogy lassan az ízeltlábú paraziták is kipusztulnak, elbújnak már erre az évre, ne higgyük, hogy valóban így lenne! Mivel az elmúlt hetekben egyre több „babéziás” esettel találkoztunk, szükségét érzem, hogy szóljunk egy pár szót erről a betegségről. A kórokozó egy egysejtű parazita, mely valóban nem ízeltlábú, ám köztigazdája a kullancs, amiben maga a Babesia is szaporodik.

Tavaszi zsongás!

Itt a tavasz és a tavasszal Ámor nyilai is eljöttek ismét. Bár amit az embereknél szerelemnek hívunk, az állatainknál az az ivarzás vagy tüzelés, és ezzel ivarzással sajnos sok kellemetlen dolog is együtt jár. Ilyenkor kedvenceinket a hormonok hajtják és nem csoda, ha megváltozik a normális, megszokott viselkedésük. Elkóborolnak, nem találják a helyüket, verekednek, mindent megjelölnek, sőt a nem kívánt párzás és vemhesség is szóba jöhet. Ezért tanácsos ilyenkor gondolni a fogamzásgátlásra, de még előnyösebb maga az ivartalanítás, főleg ha a gazda nem szeretne meglepetés kölyköket.

„Tavaszi szél vizet áraszt”

Tavaszi szél vizet áraszt… a természet pedig ízeltlábúakat. Igen, eljött újra a kirándulós idő és ezzel sajnos a vérszívó „barátaink” is új életre keltek. Szúnyogok, kullancsok, bolhák, tetvek, atkák már önmagukban is kellemetlenséget tudnak okozni állataink számára, és akkor még nem is beszéltünk az általuk hordozott egyéb kórokozókról. Lehet bennük parazita, baktérium meg vírus is, melyek súlyos betegségeket okozhatnak. Néhány példát említsünk: A kullancsok által terjesztett Babesia. Ez a parazita képes pár napon belül megölni kedvencünket, ha az nem kap időben kezelést.

Állatkert állatainkban

Kukac az almában, féreg a kutyánkban. Vagy a macskánkban. Nem is gondolnánk, mennyiféle parazita képes otthont találni a kedvencünkben. Mondhatnánk „de a székletében nem látszik semmi”. Nem is, ugyanis ezeknek az élősködőknek nem céljuk, hogy kijussanak a Kánaánból. Mindössze a petéiket ürítik ki, de azok szabad szemmel nem láthatók, csakis mikroszkóppal.

Nyulak Myxomatozisa

A házi- és üregi nyulaknak a fejen és a természetes testnyílások környékén vizenyős duzzanatokkal vagy göbökkel járó, gyakran elhullással végződő betegsége.

A betegség kórokozója a Leporipox-vírus törzs tagja. A betegség világszerte előfordul, fogékony iránta az üregi és házi nyúl is.
A vírust ízeltlábúak, főként szúnyogfélék terjesztik, de bolhák is akár 3 hónapig hordozhatják.

Bolhásság

Hogyan kerülhetem el, hogy a kutyám bolhás legyen?

A bolhák elleni védekezésnek két alapvető lépése van. Első a bolhák kiirtása a kutyáról, második a bolhák fejlődési ciklusának megszakítása a környezetben.

Kullancsok által terjesztett betegségek

A Magyarországon élő kullancsok közül több faj is veszélyezteti az embereket és az állatokat. A kullancs közvetítette fertőzések leggyakrabban csípéssel (nyállal) történnek. A kullancs azonban más módon is fertőzhet. Mivel a székletében is lehetnek kórokozók, a széklet beszáradása után az por formájában belégzésre kerülhet, vagy bőrseben keresztül is fertőzhet. A természetben legelő birka, kecske, vagy tehén nyers tejének elfogyasztásakor is fertőződhet az ember a kullancs által a kérődzőkbe juttatott kórokozótól.

Kutyák és macskák ivartalanítása

Hazánkban ma még nem terjedt el a nem tenyészcélból tartott társállatok ivartalanítása. Sok az ezzel kapcsolatos ellenérzés és tévhit, pedig az ivartalanítás nem rontja az állatok életminõségét, nem csökkenti munkavégző-képességüket, nem okoz pszichés problémákat és az egészségvédelemnek is fontos részét képezi.